Više od 40% žena sa sumnjom na rak dojke za pomoć se obrati privatniku

Prema statistikama objavljenim na Svjetski dan borbe protiv raka, od te bolesti umire svaki četvrti stanovnik Europske unije, a Hrvatska je u samom vrhu po broju oboljelih i umrlih. Samo Mađarska ima veću smrtnost. Procjenjuje se da godišnje od raka oboli oko 23.000 Hrvata, od čega posljedično umre prosječno njih 11.000. Rak pluća najsmrtonosniji je oblik za muškarce, od raka dojke umire najviše žena. Psihologinja i voditeljica Centra za psihološku pomoć onkološkim bolesnicama udruge Sve za nju, Ljiljana Vukota, u svojim se četrdesetima suočila s ovom teškom dijagnozom, a opisala nam je vlastito iskustvo s liječenjem.

– Uvijek sam govorila da se veselim četrdesetima nadajući se da ću imati djecu, dobar posao, biti situirana… Sve se to doista i dogodilo, ali 2005., u 45. godini života, s troje maloljetne djece, dogodio se i rak dojke. Kvržicu na dojci našla sam samopregledom, a prvi pregled (ultrazvuk dojki) obavila sam nakon dva tjedna u KB-u Dubrava. To što sam ondje doživjela želim svim ženama koje se nađu u sličnoj situaciji. Liječnica je, vidjevši nalaz ultrazvuka, odmah odlučila obaviti citopunkciju kako bismo potvrdili dijagnozu i sama me predbilježila kirurgu za dalje konzultacije – ispričala je prof. psihologije Vukota.

Nastavite čitati: https://www.24sata.hr/native-sadrzaj/vise-od-40-zena-sa-sumnjom-na-rak-dojke-za-pomoc-se-obrati-privatniku-705878

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top