Kako smanjiti stopu smrtnosti od danas izlječivih bolesti?

Prema procjenama OECD-a, svaki peti dolar uložen u zdravstvo odlazi na manje učinkovite ili čak nepotrebne dijagnostičke i kliničke intervencije, a samo uz praćenje ishoda liječenja nepotrebni troškovi unutar zdravstvenog sustava mogu se smanjiti i za 40 posto.

U jednoj manjoj bolnici u kontinentalnoj Hrvatskoj, šanse da će žena koju se liječi od raka jajnika, morati na dodatnu operaciju su osam puta veće nego da je liječenju pristupila u nekom od uglednih kliničkih centara. Razlozi? Njezin liječnik takvu operaciju obavlja jednom do dvaput mjesečno, dok se u većim centrima liječnik iste specijalizacije s dijagnozom poput njezine susreće svakoga dana.

Riječ je o slikovitom primjeru koji ukazuje da su, tamo gdje je iskustvo s nekom bolešću veće, bolji i ishodi liječenja – što ne ovisi nužno o veličini i geografskoj lokaciji bolnice, već i nizu činitelja: od prevencije i ranog prepoznavanja, do iskustva liječnika i primjene odgovarajućih metoda liječenja. Danas znamo da je Hrvatska, nakon Mađarske, druga po smrtnosti od raka u Europi, od kojeg obolijeva svaki naš treći stanovnik. Da bismo mogli znati kakva je uistinu situacija i gdje bi pacijenti mogli dobiti najbolju moguću skrb za svoje stanje, u zdravstvenom bismo se sustavu morali ozbiljnije pozabaviti – podacima o ishodima liječenja.

Nastavite čitati: https://www.24sata.hr/native-sadrzaj/kako-smanjiti-stopu-smrtnosti-od-danas-izljecivih-bolesti-700096

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top