Hrvatska danas – Ovaj pristup zdravstvenoj skrbi u Hrvatskoj bi mogao spasiti 6000 života godišnje

U Hrvatskoj svake godine od raka oboli 23 tisuće ljudi, a njih 11 tisuća izgubi životnu bitku. Drugi smo u Europskoj uniji po stopi smrtnosti od karcinoma. Stručni i predani liječnici i medicinske sestre jesu preduvjet, ali ne nužno i jamstvo zadovoljavajućih zdravstvenih ishoda za pacijente koje liječe, piše Jutarnji list.

Svjetski primjeri potvrđuju kako je za uspješno liječenje potrebno mnogo više – od dostupnosti same skrbi, sustavnog upravljanja kvalitetom zdravstvene zaštite, korištenja kliničkih smjernica koje bi standardizirale liječenje, pa do pristupa najnovijoj opremi i metodama liječenja.

Put do ostvarenja takvog cilja u Hrvatskoj se iskristalizirao kao Nacionalni plan protiv raka, kojim bi se godišnje moglo spasiti i 6.000 života. Idejni pokretač ovog važnog projekta je predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split Eduard Vrdoljak.

– Zašto gubimo borbu s karcinomom? Razloge za zabrinjavajuću statistiku možemo tražiti u prekasnom otkrivanju bolesti u većeg broja pacijenata, nedovoljnoj zdravstvenoj pismenosti stanovništva, geografski neravnomjernoj dostupnosti dijagnostičkih postupaka i liječenja, neučinkovitim segmentima zdravstvenog sustava… Nacionalni plan za borbu protiv raka stvaran je upravo s namjerom da se poboljšaju ishodi u liječenju onkoloških bolesti u Hrvatskoj.

Nastavite čitati: https://hrvatska-danas.com/2020/06/18/ovaj-pristup-zdravstvenoj-skrbi-u-hrvatskoj-bi-mogao-spasiti-6000-zivota-godisnje/

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top